Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
Wetenswaardigheden over zonnepanelen

De wijze waarop het materiaal silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: Monokristallijn, polykristallijn en amorf (zoals hierboven al beschreven).

  1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
  2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Ze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.
  3. Amorf: In een dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hier door zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen.

Kosten:

De terugverdientijd voor fotovoltaïsche zonnepanelen ligt anno 2011 op ongeveer 10 jaar bij gelijkblijvende elektriciteit-prijs. Anno 2013 worden terugverdientijden van 5 tot 8 jaar genoemd. Dit komt door de dalende prijzen van zonnepanelen en subsidies van het Ministerie van Economische zaken (en lokale initiatieven).

De totale kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf (investering, afschrijving, financiering, onderhoud, verzekering), de aansluiting op het stroomnet inclusief omvormer, de installatie van de panelen op de locatie en eventueel de vergunning en de subsidie.

Vergunning

Slechts in uitzonderingsgevallen is een vergunning nodig, dan hebben we het over beschermde dorps- of stadsgezichten en/of monumenten. Raadpleeg uw gemeente voor de lokale reglementering.

Installatie / montage omvormer / aansluiting op de stroommeter

Sommige mensen kunnen de zonnepanelen zelf (gratis) installeren / monteren. De kosten zijn afhankelijk van de installateur en hoe moeilijk het is om bij de locatie, meestal het dak, te komen. Zonnepanelen zijn door hun omvang windgevoelig en moeten stevig vastgezet worden om te voorkomen dat ze wegwaaien. Reken maar 500 tot 2500 euro voor de installatie.

Zonnepanelen

Gemiddeld kost een wattpiek (Wp) van een kristallijn zonnepaneel ongeveer 1 euro (exclusief montage). 100 Wp levert in Nederland circa 70 tot 90 kWh/jaar aan energie op, afhankelijk van de locatie in Nederland, de hoek van het dak, hoeveelheid schaduw en het type zonnepaneel. De berekening is erop gebaseerd dat de zonnepanelen energie leveren die men niet hoeft in te kopen bij de elektriciteitsmaatschappij. Stroom van de elektriciteitsmaatschappij kost ongeveer 0,20 tot 0,23 euro/kWh (anno 2013). Als men per saldo meer stroom produceert dan men nodig heeft, kan dit verkocht worden aan de elektriciteitsmaatschappij voor het teruglever vergoeding van ongeveer 0,05 tot 0,09 euro/kWh.

Als je een installatie koopt met een capaciteit van 4000 Wp kost deze uitgaande van een prijs van 1 euro/Wp, ongeveer 4000 euro (exclusief montage). Deze installatie zal dan ongeveer 3200 kWh/jaar opleveren. Het gemiddelde Nederlandse verbruik ligt op ongeveer 3500 kWh dus produceert de installatie minder dan nodig is en zal men niet gaan terugleveren. De totale eigen stroomproductie kan dan afgetrokken worden van de in te kopen hoeveelheid stroom. Bij een stroomproductie van 3200 kWh en een prijs van 0,20 euro/kWh bespaart de installatie per jaar dan 640 euro. Hiermee verdient de investering van 4000 euro zich terug in 4000 euro / 640 euro/jaar = 6 tot 7 jaar (exclusief montage).

Als je het geheel in 10 jaar afschrijft loopt de berekening als volgt. Aanschaf 4000 euro, installatie 1000 euro totaal 5000 euro. Afschrijving in 10 jaar levert afschrijvingskosten van 5000 euro / 10 jaar = 500 euro/jaar. Bij een besparing van 640 euro/jaar is het geheel voordelig. Maar je moet eigenlijk ook de gemiste rente over je investering meerekenen: als je je 5000 euro 10 jaar op de bank laat staan, ontvang je per jaar al snel 100 euro aan rente.

Ervaringen van mensen:

Albert Roos

Voor hen die het leuk vinden nu wat cijfertjes.

De 570 Watt installatie bestaat uit 3 kleine zonnepanelen van 190 watt en een Stecagrid omvormer. Ze staan op de dakkapel in zuidelijke richting onder een hoek van ongeveer 25 graden. De keuze van deze kleine panelen komt doordat ik simpelweg niet meer ruimte heb.
Ze staan wel beduidend onder de nok van het huis dus als de zon zakt valt hier een schaduw.
Niet de meest gunstige plek dus. De panelen staat er vanaf 1 juni 2012 en het geheel koste 970 euro. Alles zelf gemonteerd.

De 1500 Watt installatie bestaat dus uit 5 panelen van 300 watt gericht op het oosten.
Het geheel hangt aan een AEG PV 2800 Omvormer (mooi stukje techniek).
Ze staan op het schuine dak onder een hoek van ongeveer 45 graden. Ook niet echt optimaal.
Rendement t.o.v. de meest gunstige situatie (pal zuid, geen schaduw) 80%.
De panelen staan er vanaf 1 juli en hebben 15% subsidie meegekregen.
De subsidie niet meegerekend koste dit 2575 Euro compleet. Zelf gemonteerd.

Dan de opbrengst. Die meet ik met Plugwise. Een geweldig systeem (Google maar eens) waarbij je de opbrengst heel mooi grafisch kan zien en die ook alles bijhoudt voor je. Zit zelfs een webservertje bij zodat je op afstand je opbrengst kan zien.
Kosten 120 euro, maar iedere cent waard.

Hou er rekening mee dat je gemiddeld 20% minder opbrengst hebt door allerlei verliezen.
1500 Watt PV levert je dus maximaal 1200 Watt elektriciteit op.

Mijn opbrengst, denk eraan ik sta ongunstig, vanaf 24 juni 2012 is 777 KWh, ongeveer 175 Euro aan energie.
De echte opbrengst is wat meer, maar ik meet nu eenmaal pas vanaf 24 juni.
Ik hoop rond de 2000 KWh per jaar op te kunnen wekken, voor ongeveer 400 euro aan energie met de huidige prijzen.

Aangezien de boel iets meer dan 3500 euro heeft gekost ga ik dus uit van 10 jaar terugverdientijd.
Als de energieprijzen stijgen uiteraard iets eerder.

Inmiddels staan op de westkant van het huis 2 panelen van 300 Watt maar die heb ik in de opbrengst meting buiten beschouwing gelaten. Deze kon ik héél goedkoop krijgen dus niet reëel om mee te nemen in de prijzen. Deze hangen aan een Soladin 600 watt omvormer. Waardeloze herriemaker met een zeer matig rendement die ik iedereen afraad.

Nu is niet iedereen even handig dus ik kan me voorstellen dat je er niet aan durft te beginnen om het zelf te doen. Dan krijg je behoorlijke meerkosten voor het monteren die ik bespaard heb.

Groenemondeo:

Ook ik heb zonnepanelen aangeschaft, niet bij Eneco, maar ben toch ruim een half jaar aan het oriënteren geweest wat rendabele prijzen zijn.
Uiteindelijk bij een leverancier uitgekomen met A-kwaliteit panelen van Senersun 16 x 240 Wp = 3840 Wp.
Inclusief montage op het dak en het plaatsen van de omvormer kostte het me bijna 6500 euro. Waarvan 1500 euro voor de montage.
Meterkast en vrije groep en kabel trekken had ik reeds klaar liggen. Ik kwam dus op 1,30 eur / Wp, dit is redelijk scherp momenteel in de markt en daar kwam Eneco helaas bij lange na niet bij in de buurt.
Voor meer info over de leverancier, graag een pb sturen.

Ik heb 650 euro subsidie mogen ontvangen, dus die gaan er weer vanaf.

De panelen liggen er pas sinds oktober 2012, dus ik kan met deze winter nog niet zien wat onze jaaropbrengst gaat worden, maar heb inmiddels al 325 kWh geproduceerd.
Dit met een niet optimale ligging, 's winters heb ik veel schaduw van bomen door de laag staande zon, waardoor ik in die 4,5 uur dat de zon mijn panelen raakt, misschien 1,5 uur schaduw vrij ben. 
's Zomers daarentegen staat de zon zo hoog dat ik zo'n 9 uur zon zonder schaduw op mijn panelen heb. 
Ik verwacht/hoop een jaaropbrengst van ongeveer 3000 kWh te krijgen.
Met een netto tarief van zo'n 0,23 euro zal ik dit dus in 8,5 jaar hebben terugverdiend. Als de prijzen zoals verwacht stijgen, zal dit nog sneller zijn 

Let bij het aanschaffen van veel panelen op dat je zogenoemde 'strings' kunt gebruiken (dat wil zeggen dat je de panelen indeeld in meerdere groepen. Bij schaduw werking is namelijk het vervelende dat als er één paneel in de schaduw ligt, dit de produktie van alle panelen negatief beïnvloed. Door de schaduw panelen in een aparte 'string' te zetten, zal de opbrengst van de zonnige panelen een stuk hoger liggen.
Ik heb die wijsheid helaas pas na installatie ontdekt en heb alles dus op één string zitten.

Spijt? Nee absoluut niet, anders dan dat mijn huis met ons dag op WZW gericht niet optimaal gepositioneerd is voor zonnepanelen. Toch heb ik in de 4 slechtste maanden van het jaar al 11,5% van mijn verwachte jaaropbrengst gehad, ik heb nog alle hoop dat ik de 3000 kWh op jaarbasis ga halen

Eriks:

Ik heb mij vorig jaar uitvoerig laten voorlichten over zonnepanelen. Omdat ik (nog) in een huurhuis woon ben ik ook niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb meerdere offertes (5) laten maken. Helaas was er geen enkel bedrijf dat een offerte kon maken naar mijn vraag. Bij elke offerte ontbrak er wel een klein stukje werk. En aangezien ik geen interesse had in kosten voor meerwerk heb ik dat van tevoren ook bij het opvragen van de offertes aangegeven. Uiteindelijk liepen de offertes als ik het meerwerk (dat veelal door andere bedrijven ingevuld moest worden) meerekende niet echt uit de pas qua prijzen. Zelfs de prijs van Eneco Zon en Zeker uiteindelijk niet.
Voor Eneco Zon en Zeker had ik dus ook een offerte aangevraagd. Ik kreeg de standaard offerte thuis gestuurd. Daar kon ik dus eigenlijk niets mee. Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt om een adviseur langs te laten komen voor een offerte op maat.

Op basis van deze offerte en het feit dat in de uiteindelijke offerte alles zou zitten wat nodig zou zijn en ik dus een echte totaalprijs kreeg, heb ik besloten om met Eneco in zee te gaan. Mede het feit dat de garantie van partikuliere bedrijfjes veelal bij verzekeringen ondergebracht worden heeft mij dit doen besluiten. (verzekeringen verdienen wel graag geld maar geven slecht uit en aan geld heb ik niets als mijn panelen kapot zijn!) De garantie binnen Zon en Zeker sprak mij daarom wel aan.

Alles meegerekend viel de uiteindelijke prijs die Eneco mij voorstelde mij niet tegen en ben ik met hun in zee gegaan. De panelen zijn medio december geplaatst en leveren vanaf dag 1 al stroom op. De plaatsing zelf was ruim binnen 6 uur geklaard, inclusief de noodzakelijke vervanging van de groepenkast en het trekken van een nieuwe leiding naar de zolder. IK had het misschien wel zelf kunnen doen maar dit was makkelijker.

Er was mij van tevoren al door verschillende andere bedrijven geadviseerd om een slimme meter te laten plaatsen daar men niet kon garanderen dat de oude (draaispoel) meter zou voldoen. Via Liander kreeg ik te horen dat men dit kostenloos zou komen doen omdat mijn meter binnen één jaar toch vervangen zou worden. Dit scheelde mij toch weer een paar Euries, die niet in de offerte waren opgenomen. (Dit stond ook in de offerte).

Helaas kreeg ik bijna een maand na de plaatsing toch nog een rekening van Eneco voor meerwerk dat verricht zou zijn in de vorm van het vervangen van de groepenkast. Hierover gereclameerd en omdat ik de e-mail wisseling met de adviseur nog bewaard had kon ik aantonen dat afgesproken was dat de genoemde prijs all-in zou zijn. Men was het in eerste instantie hier niet mee eens maar kon niet anders dan mijn gelijk erkennen.

Tot nu toe ben ik tevreden over hetgeen ik gekregen heb al was het jammer dat dus ook Eneco kennelijk niet in staat bleek de juiste offerte te produceren.

Advies dus aan degenen die nog een offerte vragen: Zorg dat je duidelijk op papier hebt wat je voor het geld gevraagd hebt en wat je krijgt.
En bedenk inderdaad dat garantie meer moet zijn dan geld terug voor iets wat kapot gaat. Alle bedrijven die ik benaderd had gaven aan dat de garantie op de panelen dus bij verzekeringen ondergebracht werden. 

De opbrengst valt nog een beetje tegen. Ik heb 10 panelen van 240 WP op het dak wat op het O-Z-O gelegen is. De opbrengst is 33 Kw tot nu toe (40 dagen) maar we hebben ook nog niet echt veel zonnige dagen in die periode gehad. Ik hou dus hoop. En als mijn eigen berekening klopt dan ben ik tussen de 8 en de 10 jaar uit de kosten.
Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.