Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
Wassen
Wassen op lage(re) temperaturen

Wassen: kies bewust!
Schone was vraagt om bewuste keuzes. Hoe schoon de was wordt is een samenspel van de techniek van uw wasmachine, de temperatuur waarmee u wast én het wasmiddel dat u gebruikt. Sta dus even stil bij de vraag wat u gaat wassen  en waarom, voordat u kiest voor een wasmiddel en een bepaald wasprogramma. 
Door bewust te kiezen voor lagere wastemperaturen en lagere doseringen in plaats van ‘alle wassen met hetzelfde wasprogramma’ spaart u uw portemonnee en het milieu.

De innovaties in wasmiddelen maken het mogelijk voor iedere was meer duurzame keuzes te maken met product, dosering en wastemperatuur zonder enig verlies van wasprestatie. Consumenten hebben vaak vaste gewoontes op het gebied van wassen, met vaste wasprogramma’s en productkeuzes. Ze zijn er zich niet van bewust dat deze keuzes duurzaamheidsaspecten betreffen. Een juiste dosering kan op jaarbasis tientallen euro’s besparen en de verlaging van de wastemperatuur van 40 naar 30 graden bespaart al 40% aan stroom.

Soorten wasmiddel
Wasmiddelen zijn verkrijgbaar in veel soorten en vormen: poeder, vloeibaar of tabletten.

Totaalwasmiddelen zijn er als poeder, tablet of vloeibaar wasmiddel. Poeder en tabletten bevatten een zuurstofbleekmiddel dat moeilijke vlekken kan wegbleken, en optische witmiddelen die het wit nog helderder maken. Vloeibare totaalwasmiddelen hebben geen zuurstofbleekmiddel maar wel optische witmiddelen. Enzymen zorgen bij alle vormen totaalwasmiddel voor vlekverwijdering.
- Gebruiken voor alledaagse vlekverwijdering: witte of kleurechte bonte was.
Niet gebruiken voor: 
o kleding in pastelkleuren (de optische witmiddelen kunnen hierin mogelijk vlekken veroorzaken); 
o niet-kleurechte bonte kleding (dan worden de kleuren aangetast);
o wol en zijde (enzymen tasten deze materialen aan).

Kleurwasmiddelen zijn er als waspoeder of vloeibaar wasmiddel. Speciale kleurbeschermers houden de kleuren van uw wasgoed langer mooi. Er zijn ook kleurwasmiddelen ontwikkeld voor het langer mooi houden van zwarte/donkere, of juist witte kleding.
- Gebruiken voor: gekleurde was. Ook te gebruiken voor witte was, als u liever geen wasmiddel met bleekmiddel of optische witmiddelen gebruikt.
Niet gebruiken voor:
o wol en zijde (enzymen tasten deze materialen aan).

Fijnwasmiddelen zijn verkrijgbaar als waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Niet alleen de kleuren, maar ook het textiel worden door deze speciale wasmiddelen beschermd.
- Gebruiken voor: fijne was (onderhoudsetiket: streep of onderbroken streep onder de wastobbe)
Let op: niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Lees de gebruiksaanwijzing.

Wolwasmiddelen worden gemaakt zonder enzymen en met een neutrale pH.
- Gebruiken voor: wol, zijde, lingerie.

Dosering
Gebruik de doseertabel op het product. De dosering hangt o.a. af van de vuilgraad van het wasgoed (meer vuil = meer wasmiddel) en de waterhardheid in uw woonplaats. 
 ‘Opfris’ was; delicate was
Soms wast u vooral om kortgedragen kledingstukken op te frissen. Gebruik dan een lage dosering, en was bij 30 graden. 
Normale was
Al uw normale was, kinderkleding, spijkerbroeken, overhemden en dergelijke zonder veel zichtbare vlekken worden prima schoon als u het wast bij lagere temperatuur (30 of 40ºC) en met een normale dosering. 
Extra vuil wasgoed
Houd extra vuile kleding, tafellakens, beddengoed en dergelijke apart van licht of normaal bevuild wasgoed. Ook natte handdoeken of sokken kunt u beter niet in een wasmand stoppen, maar zo snel mogelijk wassen of eerst apart laten drogen. Afhankelijk van de kleur en het temperatuuradvies kiest u een wasmiddel en wasprogramma. Extra vuile was vraagt om de hoogste dosering die bij uw waterhardheid hoort, en een programma op 40 graden. Het kan nuttig zijn om vlekken voor het wassen te behandelen met een beetje (vloeibaar) wasmiddel, of speciaal vlekkenmiddel, of een voorwas te draaien.


Speciale situaties:
- Als iedere vorm van bacteriële verontreiniging vermeden moet worden, bijvoorbeeld als er iemand met een zwakke gezondheid in uw huis woont, is het beter om op 60 graden te wassen met een totaalwaspoeder (let op: kijk of het onderhoudsetiket dit toestaat!). Gebruik de maximale dosering voor uw waterhardheid. 
- Als iemand in huis last heeft van een schimmelinfectie, moet zijn was apart worden gewassen op 60 graden om kruisbesmetting te voorkomen.
- Allergisch voor huisstofmijt? Het Astmafonds adviseert om één keer per zes weken het beddengoed te wassen bij 60 graden om mijten te doden. De andere weken kunt u volstaan met wassen bij 40 graden om de allergenen (mijtenpoep) uit te spoelen.


Hoe kan ik een doseermiddel bestellen, zoals een doseerschepje, wasbol of wasnetje? 
Neem contact op met de klantenservice van uw wasmiddel, via de contactgegevens op de verpakking. Vaak kunt u schrijven naar een antwoordnummer, contact opnemen via internet of een (gratis) telefoonnummer bellen. U vindt deze gegevens meestal in de buurt van de streepjescode.

Hoe kom ik tot de juiste dosering? 

De juiste dosering hangt af van twee dingen: uw inschatting van de vuilgraad van uw wasgoed, en de waterhardheid bij u thuis. Vervolgens kunt u op de verpakking de juiste dosering aflezen in de doseertabel. Gebruik voor het doseren de doseerhulp die hoort bij het door u gebruikte wasmiddel.

Het inschatten van hoe vuil de was is, kunt u met uw ogen doen. De juiste waterhardheid is lastiger. 
In Nederland wordt de waterhardheid in drie gradaties ingedeeld. Hoe harder het water, hoe hoger de vereiste wasmiddeldosering.
De in Nederland gebruikelijke indeling van waterhardheden is:
  0° DH -  8,4° DH (zacht)
8,4° DH -  14° DH (gemiddeld)
14° DH en hoger   (hard)
Wat de waterhardheid in uw woonplaats is, kunt u opvragen bij uw waterleidingbedrijf.
Gebruik bij alle in Nederland voorkomende waterhardheden de aanbevolen dosering van het wasmiddel zoals die op de verpakking staat.

Waarom moet ik de dosering aanpassen bij een hogere waterhardheid? 
In leidingwater zitten zouten opgelost, bijvoorbeeld calciumzouten (‘kalk’). Het gehalte van calcium- en andere zouten bepaalt de hardheid van het water. De zouten die in het water zijn opgelost, kunnen met bepaalde stoffen een onoplosbare verbinding (\'kalkzeep\') vormen. De wasactieve stof zeep is één van de stoffen waarbij dit gebeurt. Indien een wasmiddel met de stof zeep deze onoplosbare zouten vormt, wordt een deel van het wasmiddel ‘verbruikt’ door de zouten uit het water. Hierdoor blijft er minder wasmiddel over voor de reinigende werking. De onoplosbare zouten zetten zich, als kalkzeep, voor een deel af op het wasgoed en de machine.
Moderne wasmiddelen zijn minder gevoelig voor hard water, maar ook hiervoor geldt dat een te hoog calciumgehalte de waswerking vermindert. Bij de huidige generatie  wasmiddelen is een groot deel van de wasactieve stof zeep vervangen door andere wasactieve stoffen – op de verpakking terug te vinden als niet-ionogene, anionogene of kationogene oppervlakteactieve stoffen. De tegenwoordig gebruikte combinaties van wasactieve stoffen zijn minder gevoelig voor de negatieve effecten van hoge waterhardheid.
Ook worden er aan waspoeders en textielwasmiddeltabletten zogeheten waterontharders toegevoegd die calcium- en andere waterhardheidszouten binden. In het verleden werd fosfaat gebruikt als waterontharder, maar tegenwoordig gebruikt men hiervoor alternatieve stoffen, zoals zeoliet. In Nederland zijn textielwasmiddelen allemaal fosfaatvrij. De zeolieten in waspoeders en tabletten bestaan uit hele kleine witte deeltjes die onder bepaalde ongunstige wasomstandigheden soms neer kunnen slaan en dan op de kleding een witte of lichtergekleurde vlek geven.

Hoe krijg ik de zweetgeur uit (synthetische) sportkleding? 

Het algemene advies dat ik bij navraag van enkele van onze leden kreeg, luidt als volgt.

LET OP: test altijd eerst op de binnenkant van het kledingstuk (bijvoorbeeld een naadje) of het kledingstuk kleurecht is voor de geadviseerde behandeling!

Om transpiratievlekken te verwijderen: dep de vlek met wat alcohol of azijn, uitspoelen en op de normale manier wassen. Bij hardnekkige vlekken geldt: laat azijn een paar uur intrekken op de vlek, dan spoelen en op de normale manier wassen.

Om transpiratiegeur te verwijderen: los 50 gram zout op in 1 liter handwarm water. Laat het kledingstuk enige tijd weken in deze oplossing; daarna op de normale manier wassen. OF:
Laat het kledingstuk 30 minuten weken in een oplossing van uw wasmiddel in de dosering voor handwas (gebruik een plastic emmer, en gebruik een witte handdoek om het kledingstuk onder te houden). Gooi de weekoplossing weg en was het kledingstuk op de normale manier.
Als dit niet helpt, raad ik u aan om contact op te nemen met de leverancier van uw wasmiddel. U vindt de contactgegevens op de verpakking (meestal in de buurt van de streepjescode). Of kijk bij de links/consumentenproducten op deze website.

Verder is het belangrijk om bij het strijken zweetplekken te vermijden, omdat dit de transpiratievlek (en geur) kan fixeren.

Om het ontstaan van transpiratiegeur in kleding te voorkómen, wordt aangeraden om een goede deodorant of antitranspirant te gebruiken. 

Hoe vaak wordt er in Nederland gemiddeld gewassen? 

Er worden 4000 wassen per minuut gedraaid, of 40 miljoen wassen per week. Dit komt neer op gemiddeld zes wassen per huishouden per week.

(bron: Financieel Dagblad, 5 februari 2007)

Waar kan ik stijfsel in poedervorm kopen? 

In supermarkten en drogisterijen wordt vrijwel uitsluitend nog een vloeibaar stijfselproduct verkocht. Sommige stomerijen verkopen nog wel stijfsel in poedervorm. U kunt op internet zoeken met de zoektermen "stijfsel stomerij" om een verkoopadres te vinden.

 

Bron: NVZ.nl (Ned.ver.zeepfabr.)

 


 
Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.