Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
Simavi overhandigt ministerie gouden wc-rol

SIMAVI OVERHANDIGT MINISTERIE GOUDEN WC-ROL

vlnr: Kitty van der Heijden (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Ariette Brouwer (Simavi)

Ontwikkelingsorganisatie Simavi heeft vandaag op het Plein in Den Haag een gouden wc-rol overhandigd aan Kitty van der Heijden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiermee wordt de Nederlandse overheid opgeroepen om zich tijdens een komende VN-top in te zetten voor water, sanitatie en hygiëne voor iedereen.

Minister Ploumen neemt namens Nederland op 25 september a.s. deel aan een speciale top van de Verenigde Naties in New York over het mondiale ontwikkelingsbeleid na het aflopen van de zogeheten Milleniumdoelen in 2015. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de Nederlandse visie op het toekomstige mondiale ontwikkelingsbeleid.

‘Het is van het grootste belang dat Nederland tijdens deze VN-top aandacht én inzet vraagt voor universele toegang tot water en wc’s. Vooral de toegang tot wc’s behoeft aandacht. Dus niet alleen wc’s op het werk en op school, maar ook in ziekenhuizen en gezondheidsklinieken. Alleen door universele toegang tot veilig drinkwater, wc’s en hygiëne kun je komen tot goede gezondheid en daarmee tot uitbanning van extreme armoede’, aldus directeur Ariette Brouwer van Simavi.

Duizend wc-rollen

Te midden van 1.000 wc-rollen kreeg Kitty van der Heijden de gouden wc-rol overhandigd van Simavi-directeur Ariette Brouwer. Elk wc-rol staat voor 2,5 miljoen mensen zonder toegang tot een wc. Wereldwijd zijn dit 2,5 miljard mensen. Hierdoor kunnen besmettelijke ziektes als cholera en diarree zich razendsnel verspreiden. Per dag overlijden meer dan 4.000 jonge kinderen aan de gevolgen van watergerelateerde ziektes.

Handtekeningenpetitie

Tijdens de actie bood Simavi, namens de WASH Alliantie, een handtekeningenpetitie aan. Deze petitie is ondertekend door ruim 200.000 mensen uit landen in Afrika en Azië waar de WASH Alliantie actief is. In de petitie wordt opgeroepen ook na 2015 water, sanitatie en hygiëne een centrale plaats te geven in het mondiale ontwikkelingsbeleid. De 200.000 handtekeningen zijn onderdeel van 1 miljoen handtekeningen wereldwijd ingezameld door het internationale netwerk End Water Poverty, partner van Simavi en de WASH Alliantie. Deze handtekeningen worden tijdens de VN-top over de post-2015 ontwikkelingsagenda aangeboden aan Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon.

Simavi is penvoerder van de WASH Alliantie. Deze alliantie bestaat naast Simavi uit Amref Flying Doctors, Akvo, ICCO, RAIN Foundation en WASTE. De alliantie werkt tevens samen met IRC, WaterAid, Both ENDS, Wetlands, Practica en RUAF/ETC.

Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze sponsor CWS. Zij hebben de wc-rollen geleverd die na afloop gedoneerd zijn aan de voedselbank in Den Haag.

Milleniumdoelen

Regeringsleiders van de VN-lidstaten hebben zich in 2000 gecommitteerd aan de zogeheten Milleniumdoelen. Deze acht doelstellingen moeten in 2015 zijn behaald. De Milleniumdoelstelling op het gebied van sanitatie wordt niet gehaald en loopt naar verwachting het meest achter op de overige doelstellingen. Zo’n 40 procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot wc’s. Dit heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en remt de economische ontwikkeling van een land.

De doelstelling op het gebied van veilig drinkwater is wel behaald, maar er zijn regionaal grote verschillen. Met de huidige voortgang duurt het nog 200 jaar totdat alle mensen in Sub-Sahara Afrika toegang hebben tot veilig drinkwater.

Leidersrol van Nederland

Nederland heeft op het gebied van water en sanitatie eerder een internationale leidersrol vervuld, bijvoorbeeld bij het erkennen van toegang tot water en sanitatie als mensenrecht in 2008. Ook heeft het kabinet in haar visie op de post-2015 ontwikkelingsagenda universele toegang tot water, sanitatie en hygiëne als focusthema benoemd.

Het baart Simavi echter zorgen dat op internationaal niveau de ambitie op water, sanitatie en hygiëne afneemt. Zo wordt in een recent rapport van het High Level Panel van de Verenigde Naties niet langer gesproken over het belang van sanitatie in ziekenhuizen, maar slechts over het belang van sanitatie op werk en op school.

Water en WC’s voor iedereen

Alleen door universele toegang tot water, sanitatie en hygiëne kunnen watergerelateerde ziekten én armoede daadwerkelijk worden uitgebannen. Goede hygiëne, door veilig drinkwater, schone wc’s en voorlichting over bijvoorbeeld handen wassen, voorkomt ziektes en draagt bij aan een goede gezondheid. Omdat mensen minder vaak ziek zijn, kunnen kinderen meer dagen naar school en is een gezin minder geld kwijt aan medicijnen. Bovendien houden vrouwen tijd over om te werken, omdat ze hun gezinsleden niet hoeven te verzorgen of geen uren naar een waterbron hoeven te lopen.

Meer informatie: www.simavi.nl

Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.