Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
SENSORKRAAN TEGEN UITBRAAK LEGIONELLA

SENSORKRAAN TEGEN UITBRAAK LEGIONELLA

 

Een sensorkraan, bijzonder geschikt voor sanitaire ruimten, die het gebruik van de kraan meet en water bespaart. Bovendien kan de kraan automatisch spoelen en is deze dus uitermate geschikt voor organisaties die zich in het bijzonder moeten weren tegen een uitbraak van de legionellabacterie. Legionella houdt namelijk van stilstaand water. Het Watercare-concept van div. schoonmaakbedrijven biedt diverse mogelijkheden van alleen besparen tot automatisch spoelen.

 

KPMG begeleidt mvo-strategie

Bolink: ‘We hebben KPMG Sustainability gevraagd om ons te begeleiden in de verdere ontwikkeling van onze strategie rondom mvo. Ze hebben ons geholpen een visie te ontwikkelen.

Vooronderzoeken gaven ons inzicht in wat andere brancheleiders doen op het gebied van mvo. Waar staan wij? Aan welke eisen willen we voldoen? Wat verwachten onze share- en stakeholders? Op dit moment zijn vertalen we dit naar aantoonbare doelstellingen.

Tien thema’s

Tien thema’s moeten houvast bieden in de verdere ontwikkeling van het mvo-beleid: energie, water, afval & recycling, betrokkenheid werknemers, gezondheid, hygiëne & veiligheid, duurzame innovaties en productkwaliteit.

Deze vormen de basis voor nog te ontwikkelen kpi’s. ‘Daarvoor doen we nu eerst een nulmeting. En we onderzoeken welke normen er zijn. Wat vinden wij en wat vinden onze klanten belangrijk en waar gaan we voor?

‘Er zijn twee stromingen; upstream: Hoe kunnen wij bijdragen aan het mvo-beleid van onze klanten, bijvoorbeeld door te faciliteren in het terugdringen van hun waterverbruik; en downstream: Hoe gaan we zelf minder water verbruiken?’

Water besparen en hygiëne verbeteren

Het Watercare-concept (WaterCare3) is een initiatief om water te besparen en de hygiëne en veiligheid van (sanitaire) ruimten te verbeteren. Bolink: ‘Om hygiëne in een sanitaire omgeving te verbeteren, is een goed handenwasprotocol erg belangrijk en moet je contactmomenten in een toiletruimte vermijden.

‘Hiervoor hebben we een non-touch handdoekautomaat, non-touch zeepdispenser en een sensorkraan in ons assortiment.’

De sensorkraan met waterbesparende functie is de basis van het concept Watercare. De kraan is samen met kranenleverancier Odevi en legionella-adviesbureau Acquatrust ontwikkeld.

Goedkope oplossing

Bolink: ‘De waterbesparende kraandop is een goedkope oplossing om water en kosten te besparen. De kraandop past op 95 procent van de kranen. Je kunt de kraan instellen op zeventig, tachtig of negentig procent besparing. Deze functie is vooral geschikt voor het wassen van de handen.

‘Voor keukens en pantry’s is de hoeveelheid water die uit de kraan komt niet voldoende om bijvoorbeeld fruit mee te wassen of een waterflesje te vullen.’

Een stap verder in het concept is het Ecoilet-systeem. Hiermee richt je de hele sanitaire ruimte in met duurzame sanitaire-hygiëneproducten; niet alleen de kraan maar ook opschuimend zeep waar je minder van nodig hebt, cradle-to-cradle-toiletpapier en geen papieren handdoeken maar handdoeken van katoen.

Data in de kraan

Behalve water besparen, voorkomt de kraan ook een legionella-uitbraak. Dit is belangrijk voor de semi-prioritaire groep bedrijven; afhankelijk van de gebouwfunctie geldt voor overheidsobjecten een zorgplicht, zoals bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie of scholen.

Voor prioritaire locaties geldt een verplichting, voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen, zorginstellingen, verblijfsaccommodaties en zwembaden. Andere bedrijven voelen de morele verplichting om te voldoen aan de strengste legionellarichtlijnen.

Eén keer per week kraan laten lopen

Bolink: ‘Om legionella te voorkomen moet een kraan één keer per week lopen. Om daar zeker van te zijn, worden spoelrondes gelopen; iemand die voor de zekerheid alle kranen één keer in de week laat lopen om ontwikkeling van de legionellabacterie in stilstaand water in de kraan tegen te gaan.’

De kans bestaat dan dat kranen onnodig worden gespoeld, omdat ze mogelijk net zijn gebruikt.’

Spoelingen registreren

‘Software in de kraan zorgt ervoor dat het gebruik en de spoelingen worden geregistreerd. Deze data worden in de kraan opgeslagen. Met een speciale afstandbediening kun je de informatie ophalen en vervolgens aan je logboek koppelen op je pc.

‘Je moet daarvoor wel de ruimte betreden, om met de afstandbediening data uit de kraan te halen, maar het kost veel minder tijd dan alle kranen handmatig te moeten laten spoelen en er is geen oneigenlijk verbruik van water.’

Bolink vertelt dat dit legionellalogboek wettelijk is geoorloofd door het ministerie van Vrom, dat toezicht houdt op het bestrijden van legionella.

Rechtstreeks naar je laptop

Tot slot is er de mogelijkheid om de data op te halen zonder het gebruik van een afstandbediening en deze rechtstreeks naar je laptop te laten versturen. Volgens Bolink gaat de klant met dit systeem nooit meer betalen, maar wordt er uiteindelijk altijd bespaard.

Een schoonmaakbedrijf kan op het gebruik van Watercare inspelen. Dankzij de software is inzichtelijk welke kraan en welke toiletgroep intensief worden gebruikt, dat is relevante informatie voor schoonmaakmedewerkers.

Er is nog één uitdaging om een toiletbezoek zo te organiseren dat er voor de gebruiker geen contactmoment is met een onhygiënisch oppervlak: de deurklink. ‘Je kunt de ruimte nog hygiënisch maken, maar uiteindelijk moet je toch naar buiten en die deurklink aanraken. We zijn op dit moment bezig met een oplossing voor dit probleem.’

www.acquatrust.nl

Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.