Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
RON MEYER: LAKMOESPROEF: WIL DE ECHTE VAKMAN OPSTAAN?

RON MEYER: LAKMOESPROEF: WIL DE ECHTE VAKMAN OPSTAAN?

Professioneel Schoonmaken 5, 2013

‘Waarom is dat werk uitbesteed, aan de schoonmaakbazen die de schoonmakers door de gangen jagen, voor lage lonen en onzeker werk? Waarom nemen we die mensen niet gewoon zelf in dienst?’, sprak PvdA-leider Diederik Samsom op 11 mei 2012 voor de camera van de Vakbond van Schoonmakers.

Samsom ging verder: ‘Het schoonmaakwerk moet toch gebeuren. Laat de Rijksoverheid nou eens een keer het goede voorbeeld geven. Niet al dat werk uitbesteden, aanbesteden, efficiency. Weg ermee! Nee, gewoon schoonmakers in dienst nemen, eerlijk betalen, zeker werk en respect geven.’

Inbesteding schoonmakers

En warempel, was de vakbeweging niet bepaald onverdeeld positief over de zware bezuinigingen en de aanslag op de verzorgingsstaat die mede door Samsom en zijn PvdA mogelijk werden gemaakt, die ene afspraak in het Regeerakkoord over inbesteding van schoonmakers was opvallend:

‘Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven. Met de organisaties van werknemers bespreken wij het openstellen van de laagste ambtelijke functieschalen, zodat medewerkers in facilitaire functies eventueel in dienst kunnen worden genomen.’

‘Moeten we niet willen’

OSB schoot niet voor het eerst in een kramp. MOETEN WE NIET WILLEN MET Z’N ALLEN!, galmde het uit Den Bosch. Er zouden zelfs banen verloren gaan! Inderdaad, banen van managers die nu berekenen dat er wel wat minder schoonmakers nodig zijn om door de toiletruimtes, treinen, kantoren en ziekenhuizen te kunnen vliegen.

Volgens OSB én de intermediairs  ̶  vrienden voor het leven (!)  ̶  moeten we dat dus niet willen met z’n allen. Maar waarom eigenlijk niet? Is het onjuist dat de schoonmaakmarkt nog altijd onmogelijke afspraken produceert? En dat de Rijksoverheid haar eigen aanbestedingen niet echt op orde krijgt?

Zelfs Best-Practice-Award-winnaar Nedtrain moeite met realistische kwaliteitprijsverhoudingen

Is het niet waar dat zelfs Best-Practice-Award-winnaar Nedtrain de grootst mogelijke moeite heeft om gezonde, realistische en haalbare kwaliteitprijsverhoudingen af te spreken? Er is alle reden om eindelijk alle tussenlagen eens onder de loep te nemen. Er is alle reden om weer terug te gaan naar de kern: hoe worden kwaliteit en vakmanschap het best gewaarborgd? Door de rekenmodellen van intermediairs en spreadsheetmanagers of door het vakmanschap van de schoonmaker de ruimte te geven? Door een grotere afstand of door direct contact? Door onzichtbaar te zijn of door erbij te horen?

Vakmanschap

Stop met die zielige angstreflex. Stop met het moord-en-brand-geroep. Stop met die doorzichtige lobbycampagne met non-argumenten over banenverlies. Wie bang is voor inbesteding, bevestigt daarmee niet in staat te zijn op kwaliteit en vakmanschap; maar louter op prijs te kunnen concurreren.

Wil de échte vakman opstaan?

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl


Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.