Schoonmaakbedrijf De Spons 06-51393704 info@de-spons.nl
Bel ons De Spons
PARKETONDERHOUD

PARKETONDERHOUD

 

Dit dit voorjaar werden voor de tweede keer de Parket Vakdagen georganiseerd in de Evenementenhal in Gorinchem. Redacteur Piet Reyneveld maakte van de gelegenheid gebruik om met twee leveranciers in gesprek te gaan over parketonderhoud: Chris de Vries van Lecol in Waalwijk en Jeroen van Oversteeg van Overmat Industries in Waspik.

Wat is parket?

Onder parket worden verstaan alle traditioneel op een ondergrond gelegde houten vloeren in stroken of mozaïekverband. Een zelfdragende planken vloer valt hier dus niet onder.

Niet iedere houtsoort is direct geschikt om er een parket mee te maken; maar door ze thermisch te behandelen, zoals bij lariks – waarbij de celstructuur verandert – zijn ook zachtere houtsoorten bruikbaar als parket.

Het hout moet een lage werkingscoëfficiënt – de mate van krimpen en uitzetten van het hout als gevolg van vocht en droogte – hebben. Geschikte houtsoorten zijn: eiken – volgens De Vries nog altijd 70 procent van de parketmarkt, afzelia, beuken, teak, kambala, wengé en, de zeer harde houtsoort, jatoba.

Van de totale hoeveelheid parket die in Nederland wordt gelegd wordt 10 procent projectmatig toegepast en 90 procent in de particuliere markt.

Parketmogelijkheden

1. Het tapis- of bourgognesysteem. Op een vaste ondergrond worden eerst plankjes van spaanplaat of mozaïek verlijmd en daarop worden de houten stroken gelijmd en gespijkerd. Bij tapis zijn de parketplankjes 6 millimeter dik; bij bourgogne 9 millimeter. Ze worden daarna geschuurd en afgewerkt.

2. Massieve planken. Deze planken zijn 20 millimeter dik en voorzien van messing en groef. De planken kunnen fabrieksmatig zijn afgewerkt. Als ze niet verder in het werk worden behandeld is de kans op waterschade groter omdat vocht door de naden gemakkelijk in het hout kan trekken.

3. Samengestelde delen. Hierbij worden de parketstroken van 4 of 6 millimeter dik, al of niet in een motief gelijmd op berken multiplex, die in de fabriek nog behandeld kunnen worden met een beschermende lak of olie. Ook hier bestaat kans op het intrekken van vocht in de naden.

4. Daarnaast kent men nog industrievloeren in mozaïek, hoogkant en kopse blokken.
Laminaat is van kunststof en wordt niet gerekend tot parket.

Afwerken van parket

Het afwerken van parket is, naast het aanbrengen van een mooie slijtlaag, ook gericht op het afsluiten van de naden, zodat er geen vocht in het parket kan trekken. Door vocht kan schade ontstaan, het parket kan opzwellen en bollen. Ook zijn dan verkleuringen mogelijk.

Er zijn volgens De Vries en Van Oversteeg drie afwerkingsmogelijkheden voor parket:

  • Het lakken van parketvloeren. Hieronder verstaat men het aanbrengen van een kunststoflaag over het hout. Meestal 1- of 2-componentensystemen waarin polyurethanen (PU) en/of acrylaten zijn verwerkt. Het voordeel van deze afwerking is dat de naden in de vloer ook worden afgesloten, waardoor minder kans is op het indringen van vocht. Laksystemen zijn eenvoudig in onderhoud. Ze kunnen met een acrylaat of PU-polish worden beschermd. Nadeel is dat het plaatselijk bijwerken van beschadigingen in de afwerklaag meer arbeid vereist. Deze afwerking wordt ook veel gebruikt bij parket in projecten vanwege het gemak in onderhoud.
  • Het aanbrengen van een impregneerolie. Deze impregneerolie dringt ongeveer 2 millimeter in het hout en geeft een uitstekende bescherming. Vervolgens kan een laag boenwas aangebracht worden als beschermlaag. De afwerklaag kan onderhouden worden met een vloeibare was. Die moet zo dun mogelijk worden opgebracht. Het is ook mogelijk dit type impregneerolie te onderhouden met een onderhoudsolie of onderhoudszeep. Van Oversteeg: ‘Naderhand is het niet meer mogelijk op dit systeem een laklaag aan te brengen; door de vettige was onthecht de lak.’
  • Het aanbrengen van een hardwaxolie. Dit is een olie op basis van natuurlijke grondstoffen die aan de lucht oxideert en dan uithardt. De olie dringt circa 0,5 millimeter in het hout en is dus nog door schuren te verwijderen en daarna te lakken. Overmat voegt aan de hardwaxolie een bestanddeel kiezelzuur toe waardoor de vloer een hogere slijtvastheid krijgt en de olielaag goed waterafstotend maakt.

Op oudere parketvloeren is vaak natuurlijke boenwas aangebracht. Deze is niet meer of zeer moeilijk te verwijderen. Deze vloeren moet men dus blijven onderhouden met een natuurlijke
was.

Schoonmaakonderhoud

Het schoonmaakbedrijf of de huishoudelijke dienst dat het onderhouden van een parketvloer opgedragen krijgt, moet het onderhoudsprogramma afstemmen op de afwerking van het parket. De laatste jaren zijn parketvloeren in de particuliere markt met hardwaxolie, impregneerolie of lak afgewerkt en in de projectmarkt met een laksysteem.

Het periodiek onderhoud van een olie- of wasafwerking kan men uitvoeren met een standaard eenschijfsmachine. Parketvloeren die van een waslaag zijn voorzien kan men opwrijven met een zachte pad en een vloeibare was. Vloeren die voorzien zijn van een hardwaxolie worden opgeboend met een onderhoudsolie en gelakte vloeren worden beschermd met een acrylaat of PU-polish.

Regelmatig onderhoud

Het dagelijks of regelmatig onderhoud gebeurt door droog stof te wissen met lijmdoeken of droge microvezelmoppen, nadat men eventuele natte plekken heeft opgenomen. Daarna kan men het parket plaatselijk of geheel klamvochtig reinigen om het aangehechte vuil te verwijderen met een vlakmop met een oplossing van een paar druppels van een neutrale vloerreiniger in water.

De Vries als Van Oversteeg distribueert zijn producten via de traditionele parketdetaillisten, die weer beleverd worden door de parketgroothandels. Beiden hebben een technische dienst die verwerkers van hun producten voorlichten en begeleiden. Schoonmaakbedrijven die een parketvloer moeten gaan onderhouden kunnen hiervan gebruik maken en er hun voordeel mee doen.

www.lecol.nl
www.overmat.nl

Tekst: Piet Reyneveld, lid van de technische commissie bij VSR en gespecialiseerd in vloeronderhoud.

Uit: Professioneel Schoonmaken 7-8, 2011
Laatste tweets
Onderwerpen
Meest recente artikel
Fotoalbum
Lijst met albums
Vloeren onderhoud

Diverse vloeren

Speciale projecten

Allerlei voorbeelden van leuke en speciale projecten

Kantoren schoonmaken

Projecten en werkzaamheden

Huis schoonmaken

Foto's van werkzaamheden tijdens de woning schoonmaak

Gevel reiniging

Het reinigen van gevels

Foto van de natuur.

Foto's van de natuur.